In een intelligentieonderzoek worden verscheidene aspecten van de intelligentie gemeten. Een intelligentietest bestaat uit verschillende onderdelen met uiteenlopende vragen en opdrachten. Deze meten zowel aangeleerde kennis als begrip, inzicht en probleemoplossende vaardigheden.

De vraag voor intelligentieonderzoek start meestal vanuit een hulpvraag van de ouders en/of het kind zelf. Dit kan naar aanleiding van schoolse moeilijkheden, bepaald gedrag dat om uitklaring van cognitieve mogelijkheden vraagt of onderzoeken van een vermoeden van een bepaalde diagnose. Een intelligentietest kan inzicht bieden in het functioneren van een kind en biedt soms verklaringen waarbij we kijken naar de uitkomst van de test, hoe het kind bepaalde taken aanpakt en hoe het kind zich gedraagt tijdens de test.

Daarnaast kan een IQ-onderzoek kaderen in een voortraject voor een logopediebehandeling. Om terugbetaling te krijgen voor een logopediebehandeling, vereist het RIZIV dat kinderen een voldoende hoog IQ cijfer hebben (hoger dan 85). Om dit te meten is er een IQ-onderzoek nodig met behulp van een gecertifieerde IQ-test.

Wij bieden een IQ-onderzoek aan bij kinderen van 6 tot 16 jaar. Voor dergelijke onderzoeken is enkel de IQ-test zelf nodig, er is geen intake en geen nabespreking aangewezen. In overleg met het kind of de jongere, worden de ouders weliswaar betrokken om de resultaten in het verslag dat ze thuis bezorgd krijgen toe te lichten.